Miód Rzepakowy

Czy wiesz jak rozpoznać miód rzepakowy?

Tym co wyróżnia miód rzepakowy jest fakt, że krystalizuje się niezwykle szybko. Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość glukozy i niską wilgotność. Przyjmuje wtedy mazistą konsystencję o biało-kremowej barwie.

Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. W postaci płynnej ma słomkową barwę. Po
skrystalizowaniu natomiast nabiera jasnożółtego, kremowego koloru. Jest miodem wiosennym, jednym z pierwszych zbieranych w pasiece.

Czy znasz Właściwości Miodu rzepakowego ?

Stosuje się pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej. Zmniejsza odczyn zapalny towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy. Przyspiesza też gojenie się ran wrzodowych i nadżerek,jest pomocny w zwalczaniu przeziębień i chorób układu oddechowego. Miód rzepakowy wykorzystuje się także przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Usprawnia funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Oprócz tego zawiera cenne składniki mineralne -bor,magnez,potas i żelazo. Bor ułatwia
przyswajanie innych związków odżywczych, bierze również udział w budowie tkanki kostnej oraz funkcjonowaniu tarczycy i śledziony. Miód rzepakowy ma witaminy z grupy B, a także witaminę C i K. To świetny naturalny wspomagacz odporności.

Przy dolegliwościach układu sercowo-naczyniowego szczególnie polecany jest właśnie miód rzepakowy. Wzmacnia on serce i siłę jego skurczu. Powoduje także rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co poprawia dotlenienie i odżywienie go oraz zapobiega schorzeniom miażdżycowym. Dodatkowo miód rzepakowy obniża ciśnienie, a także pomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca. Miód ten pomaga również wątrobie w odtruwaniu organizmu ze względu na liczne właściwości detoksykacyjne. Usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego, a także jest pomocny w przemianie tłuszczów. Jest przydatny we wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli. Łagodzi on kaszel i wspiera układ odpornościowy.

Ma jednak niskie właściwości antybiotyczne, dlatego najczęściej wykorzystywany jest przy przeziębieniach. Miód rzepakowy pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka, a także przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Ponadto wykazuje on działanie przyspieszające gojenie ran zewnętrznych, oczyszcza je z martwicy, a także chroni przed zakażeniem.

 

Stosuje się go pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej. Może łagodzić szkodliwe działanie używek, na przykład alkoholu i papierosów. Ze względu na dużą zawartość glukozy, fruktozy i innych cukrów prostych, miód rzepakowy poleca się w stanach wyczerpania organizmu. Stanowi świetną odżywkę, która regeneruje, dlatego wskazany jest przy długotrwałej pracy fizycznej i umysłowej. Ponadto miód ten poprawia myślenie i koncentrację. W przypadku lekkich oparzeń zapobiega powstawaniu pęcherzy, jeśli zostanie odpowiednio szybko nałożony na skórę. Przeprowadzone nad nim badania potwierdziły korzystny wpływ również na osoby chorujące na dusznicę bolesną.