q

Miód Rzepakowy

Czy wiesz jak rozpoznać miód rzepakowy?

Tym co wyróżnia miód rzepakowy jest fakt, że krystalizuje się niezwykle szybko. Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość glukozy i niską wilgotność. Przyjmuje wtedy mazistą konsystencję o biało-kremowej barwie.

Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. W postaci płynnej ma słomkową barwę. Po
skrystalizowaniu natomiast nabiera jasnożółtego, kremowego koloru. Jest miodem wiosennym, jednym z pierwszych zbieranych w pasiece.

Czy znasz Właściwości Miodu rzepakowego ?

Stosuje się pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej. Zmniejsza odczyn zapalny towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy. Przyspiesza też gojenie się ran wrzodowych i nadżerek,jest pomocny w zwalczaniu przeziębień i chorób układu oddechowego. Miód rzepakowy wykorzystuje się także przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Usprawnia funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Oprócz tego zawiera cenne składniki mineralne -bor,magnez,potas i żelazo. Bor ułatwia
przyswajanie innych związków odżywczych, bierze również udział w budowie tkanki kostnej oraz funkcjonowaniu tarczycy i śledziony. Miód rzepakowy ma witaminy z grupy B, a także witaminę C i K. To świetny naturalny wspomagacz odporności.

Przy dolegliwościach układu sercowo-naczyniowego szczególnie polecany jest właśnie miód rzepakowy. Wzmacnia on serce i siłę jego skurczu. Powoduje także rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co poprawia dotlenienie i odżywienie go oraz zapobiega schorzeniom miażdżycowym. Dodatkowo miód rzepakowy obniża ciśnienie, a także pomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca. Miód ten pomaga również wątrobie w odtruwaniu organizmu ze względu na liczne właściwości detoksykacyjne. Usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego, a także jest pomocny w przemianie tłuszczów. Jest przydatny we wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli. Łagodzi on kaszel i wspiera układ odpornościowy.

Ma jednak niskie właściwości antybiotyczne, dlatego najczęściej wykorzystywany jest przy przeziębieniach. Miód rzepakowy pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka, a także przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Ponadto wykazuje on działanie przyspieszające gojenie ran zewnętrznych, oczyszcza je z martwicy, a także chroni przed zakażeniem.

Stosuje się go pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej. Może łagodzić szkodliwe działanie używek, na przykład alkoholu i papierosów. Ze względu na dużą zawartość glukozy, fruktozy i innych cukrów prostych, miód rzepakowy poleca się w stanach wyczerpania organizmu. Stanowi świetną odżywkę, która regeneruje, dlatego wskazany jest przy długotrwałej pracy fizycznej i umysłowej. Ponadto miód ten poprawia myślenie i koncentrację. W przypadku lekkich oparzeń zapobiega powstawaniu pęcherzy, jeśli zostanie odpowiednio szybko nałożony na skórę. Przeprowadzone nad nim badania potwierdziły korzystny wpływ również na osoby chorujące na dusznicę bolesną.

Kobietom miód ten pozwoli zachować gładką i piękną cerę, ponieważ może być stosowany także jako maseczka na twarz! Najlepiej spożywać go po uprzednim rozpuszczeniu w szklance mleka lub ciepłej wody.